Vi arbejder for et fornyet og dynamisk kunst- og kulturliv i Norden, der er mangfoldigt, tilgængeligt og af høj kvalitet. Med denne mission ønsker vi at stimulere udviklingen af kunst- og kulturlivet i Norden og i en global kontekst.
Vi tror på, at kunst og kultur er grænseløs. I en brydningstid hvor nationer samler sig om sig selv, kan kunsten være det samlingspunkt, der åbner op og skaber forbindelser.
Vi har tre overordnede målsætninger:
Nordisk Kulturfond skal bidrage til en positiv udvikling, hvad angår kunst og kultur i Norden ved at fremme det kulturelle samarbejde mellem Danmark, Finland, Island, Norge Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Dette gør fonden gennem at give økonomisk støtte, fremme faglige netværk samt udvikle og formidle viden om kunst og kultur.
Nordisk Kulturfond har arbejdet med kultursamarbejde siden 1966 med udgangspunkt i en aftale mellem de nordiske lande. Fonden er et selvstændigt organ med en tilknytning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Vores forlængede strategi sætter fokus på kultursamarbejde i nordiske og globale kontekster, netværksdannelse og partnerskaber samt viden om kunst og kultur.
Nordisk Kulturfond skal bidrage til en positiv udvikling, hvad angår kunst og kultur i Norden ved at fremme det kulturelle samarbejde mellem Danmark, Finland, Island, Norge Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Dette gør fonden gennem at give økonomisk støtte, fremme faglige netværk samt udvikle og formidle viden om kunst og kultur.
Nordisk Kulturfond har arbejdet med kultursamarbejde siden 1966 med udgangspunkt i en aftale mellem de nordiske lande. Fonden er et selvstændigt organ med en tilknytning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Fonden har i dag et budget på 35 mio. DKK, hvoraf hovedparten uddeles som støtte til nordiske kulturprojekter såvel i som udenfor Norden. Som et led i at udvide kredsen af væsentlige interessenter i det nordiske kultursamarbejde og understøtte fondens strategiske indsatser, kan fonden desuden indgå i og uddele flerårig udviklingsstøtte til nye nordiske partnerskaber.
Nordisk Kulturfonds bevilling finansieres fra Nordisk Ministerråds budget, som Nordisk Råd godkender. Fonden har ifølge sin overenskomst også mulighed for at modtage andre midler til sine formål. I forbindelse med uddelingen af Puls-støtten har fonden modtaget midler fra Nordisk Ministerråd for Kultur, MES (Finnish Music Foundation) og Statens Kunstfond i Danmark.
Bestyrelsen, de sagkyndige og fondens sekretariat er de tre centrale dele af organisationen, der sammen skal udføre et vidensbaseret og kvalitativt arbejde med høj legitimitet.
Fondens sekretariat varetager fondens daglige arbejde fra kontoret i Nordens Hus i København. Sekretariatet ledes af en direktør, som ansættes af bestyrelsen. Sekretariatets arbejde inkluderer alle dele af virksomheden knyttet til ansøgningsbehandling og betjening af bestyrelse og sagkyndiggruppe. Sekretariatet består af en direktør, fire rådgivere og to studentermedarbejdere.
Nordisk Kulturfond tegnes og forvaltes af en bestyrelse, hvis 13 medlemmer udpeges af Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Hvert nordisk land repræsenteres af to deltagere, mens Færøerne, Grønland og Åland har én repræsentant.
Bestyrelsen 2023
Sverige
Formand for bestyrelsen: Gunilla Carlsson, medlem af Riksdagen
Suppleant: Ann-Sofie Alm, medlem af Riksdagen
Næstformand for bestyrelsen: Kajsa Ravin, Generaldirektør, Statens kulturråd
Suppleant: Teshome Wondimu, grundare och verksamhetsledare, Selam
Danmark
Bestyrelsesmedlem: Henrik Møller, medlem af Folketinget
Suppleant: Jon Stephensen, medlem af Folketinget
Bestyrelsesmedlem: Kasper Salto, Designer og møbelsnedker
Suppleant: Ingeborg Svennevig, Direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune
Finland
Bestyrelsesmedlem: Veronika Honkasalo, medlem af Riksdagen
Suppleant: Heidi Viljanen, medlem af Riksdagen
Bestyrelsesmedlem: Tapani Sainio, Kulturråd, Undervisnings- och kulturministeriet
Suppleant: Kirsi Väkiparta, Spesialrådgiver, Arts Promotion Centre Finland (TAIKE)
Færøerne
Bestyrelsesmedlem: N/N, Medlem af Løgtingið
Suppleant: N/N, Medlem af Løgtingið
Grønland
Bestyrelsesmedlem: Claus Kleemann, Afdelingschef for juridisk afdeling, Departementet for uddannelse, kultur, idræt og kirke
Suppleant: Pia Lynge, Konstitueret afdelingschef for afdelingen for Kultur, idræt og kirke, Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Island
Bestyrelsesmedlem: Hafdís Hrönn Hafsteinsdóttir, medlem af Alþingi
Suppleant: Guðmundur Ingi Kristinsson, medlem af Alþingi
Bestyrelsesmedlem: Arnbjörg María Danielsen, Instruktør, kurator og producent
Suppleant: Þorgeir Ólafsson, Producent
Norge:
Bestyrelsesmedlem: Kathrine Kleveland, medlem af Stortinget
Suppleant: Helge Andre Njåstad, medlem af Stortinget
Bestyrelsesmedlem: Elisabeth Lier Haugseth, Ekspedisjonssjef, Kultur og likestillingsdepartementet
Suppleant: Henning Henriksen, Assisterende departementsråd, Kulturdepartementet
Åland
Bestyrelsesmedlem: Yvonne Törneroos, Kulturplanerare, Ålands Landskapsregering
Suppleant: Pia Sjöberg, Antikvarie, Ålands Landskapsregering
Nordisk Kulturfond anvender sagkyndige til at vurdere ansøgninger og give fonden et udgangspunkt for kunstnerisk kvalitet og øvrige kulturpolitiske vurderinger. Fondens sagkyndige kommer fra hele Norden og er eksperter inden for de forskellige kunst- og kulturområder. De udpeges af fondens direktør på forslag fra de nationale kulturmyndigheder og -organisationer.
Danmark:
Torben Hansen
Ulla Schaltz
Thorbjørn Tønder Hansen
Christiane Finsen
Finland:
Minna Vainikainen
Anni Järvelä
Jimmy Pulli
Olli Kortekangas
Færøerne:
Andrea Heindriksdóttir
Grønland:
Arnajaraq Støvlbæk
Island:
Brynjar Leifsson
Brynja Sveinsdottir
Halla Helgadóttir
Norge:
Helle Siljeholm
Aesha Ullah
Amund Sjølie Sveen
Sigve Knutson
Sverige:
Helen Sigeland
Tanja Mangalanayagam
Petra Gipp
Eli Frankell
Åland:
Fredrik Erlandsson
Globus:
Camilla Mordhorst (DK)
Jimena Lara (MX)
Pooja Sood (IN)
Hild Borchgrevink (NO)
Fonden har siden sin start i 1966 haft uddeling af støtte som en hovedopgave. I de seneste tre år har vi arbejdet for at udvikle en tydelig og mere målrettet tilgang til uddeling af støtte.
Vi ser, at kulturlivet er i evig bevægelse, og ikke to ansøgninger er ens. Vi har arbejdet mod at skræddersy støtten, så vi kan imødekomme ansøgernes forskelligartede behov.
Med projektstøtte, Opstart og vores tematiske programmer fremmer vi samarbejde i kunst- og kulturlivet i Norden på en helt ny måde, og kan fremme mangfoldigheden og gribe tendenser, mens de stadig er nye.
Som et led i at udvide kredsen af væsentlige interessenter i det nordiske kultursamarbejde og understøtte fondens strategiske indsatser, kan fonden desuden indgå i og uddele flerårig udviklingsstøtte til nye nordiske partnerskaber.
Vi har fastlagt følgende principper, som skal kendetegne bevillinger fra Nordisk Kulturfond:
Alle initiativer og projekter som støttes skal understøtte ét eller flere af fondens kriterier:
Nordisk relevans
Projekter og initiativer skal helt eller delvist skabes og udøves af aktører med nordisk forankring. Projekterne skal tænke ud over det nationale perspektiv og motivere åbenhed og tolerance.
Kvalitet i projekt og udvikling af kunst- og kulturlivet i Norden
Projekter og initiativer skal reflektere over sin nordiske relevans og dennes gensidige betydning i og for det lokale, regionale, nationale og/eller globale. Projekterne skal have langsigtede kunstneriske eller kulturfaglige ambitioner og visioner.
Kvalitet og substans i samarbejde
Projekter og initiativer skal have engagerede partnere og være forankret i relevante miljøer.
Nordisk Kulturfond støtter som udgangspunkt unikke projekter, hvor støtte fra fonden har en tydelig relevans.
Fonden er risikovillig og skal gennem sin vurdering og støtte kunne fungere som et kvalitetsstempel for projekterne og initiativerne.
Generel projektstøtte og støtte inden for tematiske programmer skal have en relevant medfinansiering. Medfinansiering er en central del af projektets forankring hos samarbejdspartnere.
Fonden kan støtte mindre projekters udvikling af lovende projektidéer og opstartsfase af nye nordiske samarbejder uden krav om medfinansiering.
Skærp dit projekt og find inspiration i allerede støttede projekter.
Søg evt. Opstart eller Globus Opstart til udvikling af din idé.
Kom godt i gang, og læs mere om vores støtteprogrammer. Opret en profil og lav din ansøgning på Min side.
Afvent godkendelse og svar på din ansøgning. Se hvad du skal gøre efter du har fået støtte.