Det er første gang, at Fonden laver en brugerundersøgelse. Formålet med brugerundersøgelsen har været at sikre, at Nordisk Kulturfond har et indblik i brugernes vurdering af Fonden og dens arbejde, som skal kunne bruges i udviklingsøjemed. Undersøgelsen er foretaget af Oxford research, som på baggrund af undersøgelsen anbefaler, at Nordisk Kulturfond skal:

  • Fortsætte med at sikre, at ansøgerne har let ved at komme i kontakt med fondens medarbejdere
  • Have større fokus på at informere ansøgerne om kriterierne for vurdering af ansøgninger og gennemskuelighed i afgørelsen
  • Bibeholde eller forkorte svartid på ansøgninger og beholde de fire årlige ansøgningsfrister
  • Bevare og styrke Nordisk Kulturfonds kompetencer, særligt inden for udviklingen af kulturprojekter

”Vi er meget glade for resultatet. Vi kan se at vores ansøgere overordnet set er meget tilfredse med Fonden og med ansøgningsprocessen. Undersøgelsen peger heldigvis også på, at der er flere forbedringsmuligheder når det gælder åbenheden omkring, hvordan vi vurderer ansøgninger og kendskabet til vores arbejde. Jeg hæfter mig også særligt ved anbefalingerne om, at vi fortsat skal være tilgængelige og vil skal forsætte vores arbejde med at være en proaktiv fond, som stimulerer udviklingen af nye nordiske kulturprojekter,” siger Fondens direktør Karen Bue.

For at sikre at undersøgelsens resultater og udviklingsmuligheder bliver prioriteret og forstået rigtigt, afholdt Nordisk Kulturfond et fortolkningsseminar fredag den 14. marts, hvor ansøgere, sagkyndige, bestyrelsesformanden og samarbejdspartnere hjalp med at tolke resultaterne og udvikle idéer og konkrete forslag til forbedringer ud fra deres egne erfaringer og hverdag.

Med udgangspunkt i undersøgelsen anbefalede deltagerne i seminaret, at Nordisk Kulturfond skal:

  • Tydeliggøre Fondens kriterier og indsatser både i sin kommunikation og gennem de projekter, som støttes
  • Være risikovillig og samtidig fortsat have fokus på kvaliteten i ansøgningerne
  • Kommunikere til støttemodtagere, at støtten kan anvendes som kvalitetsstempel til yderligere finansiering af projektet
  • Have fokus på at styrke kendskabet til Fonden gennem samtaler med ansøgere og tilstedeværelse i ansøgernes miljøer og netværk

Undersøgelsens og fortolkningsseminaret vil nu danne grundlag for Fondens arbejde og prioriteringer som skal gøre det endnu lettere at være ansøger i Fonden fremover.

”Vi har allerede sat arbejdet i gang med at implementere Fondens bedømmelseskriterier og vil også i 2014 implementere afslagsbegrundelser og råd til ansøgere om, hvordan de kan forbedre deres ansøgninger, hvis vi ser et potentiale i projektet. På den måde håber vi, at det fremover bliver endnu lettere at være ansøger,” siger Karen Bue og understreger, at en forbedring af ansøgningsprocessen og kendskabet til Nordisk Kulturfond er en central vej til at gøre det nordiske kultursamarbejde vedkommende for endnu flere.