digital kunst får millioner.jpg

Nordisk Kulturfond har under navnet 'DIGITAL 2015-2016, Årets Nordiske Kulturbegivenhed' øremærket tre millioner danske kroner til at løfte digital kunst og kultur i de nordiske lande.

- Det er første gang at nordiske kulturpenge i millionstørrelsen går til at give det digitale kunst- og kulturfelt i Norden et boost, siger direktør Karen Bue.
– Men feltet for digital kunst og kultur er i en rivende udvikling, og eftersom Fondens formål er at støtte nordisk kultursamarbejde, er det vigtigt, at vi også begynder at agere på nye områder. Vi ønsker at give et finansielt springbræt til nye generationer og ansøgere til Fonden.

Juryens fem medlemmer er netop gået i gang med at evaluere de 21 ansøgninger, som er indsendt til Nordisk Kulturfond fra alle nordiske lande. Hvem, der får puljen afsløres den 3. juni 2014. Det står dog klart, at det i henhold til Fondens retningslinjer bliver et partnerskab mellem kunstnere, kreatører og aktører inden for digital udvikling og nye medier i Norden. 

Det projektteam, der får tildelt støtten, kan udvikle og realisere et nordisk projekt, som giver ny viden, nye kompetencer og faglige netværk og klæder dem på til at opgradere deres arbejde.

 

DIGITAL 2015-16 jury

 

 

 

Malika Makouf Rasmussen

Det er utroligt spændende at være med til at se nogle bud på en ny generations udtryk og at se på Norden som et sammenhængende, større marked for kunst. Jeg tror, at man med et initiativ som dette, både kan få folk til at samarbejde og tænke nyskabende. Jeg holder også meget af at læse begrundelserne bag nye projekter. Fra min opgave som udvalgsformand i Norsk Kulturråd har jeg en del erfaring og indsigt i, hvad der sker på den norske kunstscene, selvfølgelig med et internationalt perspektiv. Men her er Norden i fokus, og det bliver interessant at se parallellerne. Satsningen er en støtte og opmuntring til kunstnere til at tænke nyt. Penge er vigtige, for det koster penge at lave god kunst. Vi taler om tre millioner DKK, hvilket er et så betydeligt tilskud, at man faktisk kan realisere et substantielt projekt. Jeg håber, at det lykkes komiteen at vælge et projekt, hvor vi virkelig ser nordiske perspektiver. Norden som et samarbejdsområde og som et sammenhængende kunstmarked er spændende i et internationalt perspektiv.

Malika er filosof samt udøvende og prisbelønnet musiker som skriver, producerer og fremfører musik, der kombinerer traditionelle instrumenter med elektronik til elektroniske lydlandskaber. Malika har base i Paris og har norsk-algiersk-franske rødder. Hun er formand for et af Norsk Kulturråds udvalg på musikområdet (udøvende/produktionsstøtte). Hun har etableret musikernetværket Global Music Network, pladeselskabet New Music, koncertarrangøren og artistudvikleren Global Oslo Music og har startet  filosofi- og kunstsalonen Global Paris Arts. Malika er formand for bedømmelseskomiteen.

 

 

 Kristian Keinänen

DIGITAL 2015-2016 gør det muligt for nordiske kunstnere og designere at finde hinanden over grænserne. Den digitale kunst er allerede ret så stor i Finland, Sverige, Norge og så videre, men som jeg har forstået det, er der ikke meget samarbejde imellem aktørerne i de forskellige lande. Jeg ser denne satsning som en fin mulighed for kunstnerne at samarbejde om noget større, end de kan gøre enkeltvis i deres lande. Vi har et vist klima i Norden, som præger vores tankegang – jeg tænker ikke på naturens klima – og vores samfund har et vist niveau, som jeg tror vil gøre det muligt at finde noget anderledes mellem de nordiske artister, som har en nordisk klang. Digital kunst følger ofte innovationer. Hvis der er et firma eller et forskningsinstitut, som opfinder en ny teknologi, så plejer det ikke at vare længe, før kunstnere finder på måder at udnytte dette i deres kunst. For eksempel har Finland og de andre nordiske lande de sidste fem år været i toppen i spilindustrien.

Kristian er finsk industridesigner med internationale erfaringer blandt andet fra arbejde i Kina. Han er Co-design program manager hos Lahti Regionsudviklilng, LadecLtd, hvor opgaverne er digitale; Alt planlægges i tredimensionelt arbejde med virtuelle omgivelser og virtuelle objekter, lys og lyd. Derefter realiseres planerne fysisk af industrien. Han har kompetencer indenfor design/håndværk, design i processer, designeksport, industridesign, designbusiness, internationalisering af design og seriekunst/animation samt i start-ups . Hans interesse for nye teknologi stammer fra hans helt unge år som entusiastisk science fiction fan. Kristian er sagkyndig for Nordisk Kulturfond på områderne design og arkitektur.

 

Anders Mildner

Jeg tror, at satsningen DIGITAL 2015-2016 vil få stor betydning. Dels fordi den digitale scene for kunstprojekter ikke så ofte havner i rampelyset og løftes op, dels fordi Nordisk Kulturfond deler en unik og usædvanlig stor pose penge ud. Der er også brug for flere inspirationskilder, som kan vise nogle fantastiske digitale muligheder inden for kunstområdet. Det har været sværere, end man troet, at få en stor mængde kunstnere til at kaste sig over det digitale område. Et initiativ som dette kan have som rolle at pege på nogle retninger man kan gå i. Når vi sammenligner med i hvor høj grad, vi har digitaliseret vores øvrige samfund og hvor meget i vores liv, der kredser om det digitale, så oplever jeg endnu ikke, at det digitale er noget fuldt naturligt i brede kunstkredse.  Jeg vil mene, at satsningen skaber kontaktflader mellem mennesker, som kan give spin off effekter, der er meget større end projekterne i sig selv, så spiller det ikke så stor rolle, om kunstnerne er i Berlin, Milano  eller i New York, for de har skabt noget, som kan vokse derhjemme.

Anders er konceptudvikler hos produktionsselskabet Anagram Live i Lund, Sverige, med en baggrund som kunsthistoriker, kulturjournalist, debattør og kritiker i svenske medier. Hans kerneområder er internettet, demokratiserende projekter og hvordan sociale medier påvirker vores adfærd og holdninger.  Han har stået for adskillige internetprojekter for dagspressen og har medvirket i produktionen af kunstudstillinger, filmfestivaler og musikrelaterede events som den fællesorganiserede udstilling Popstad Lund.

 

 

Rasmus Adrian

DIGITAL 2015-2016 kan få den betydning, at rigtig mange dygtige kunstnere og kulturproducenter gør sig nogle tanker om, hvordan man kan få kunst og kultur formidlet på en ny måde med brug af ny teknologi - og det synes jeg, at der er brug for. Når Nordisk Kulturfond har valgt at lave denne satsning, er det fordi, der ikke er andre, der har gjort det, og fordi man har set et behov.  Det er som om koden i forhold til at bruge ny teknologi i nyskabende kunst ikke rigtig er knækket. Det ser jeg meget frem til at se nogle bud på. Gennem mange år har man brugt ny teknologi til at skabe nye kunstværker, men den digitale teknologi kan meget andet. Især er den stærk i formidling og i at skabe en ny form for relationer, som det man ser i sociale netværk. Det at få den side af teknologiens muligheder integreret i digital kunst, tror jeg at der er store muligheder i, her håber jeg at se i nogle ansøgninger. Og så er Fondens formål at støtte den fortsatte udvikling af nordisk kultur og nordisk sprog, og det er denne satsning et rigtig godt redskab til. Jeg håber, at jeg kan være med til at finde det rigtige projekt, der kan være med til at højne vores forestilling om hvad digital teknologi kan for kunsten og kulturen. 

Rasmus er musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester i Sønderborg i Danmark og har en bred baggrund som klassisk musiker og med årelang erfaring som teaterchef for de københavnske teatre helholdsvis Kaleidoskop og Republique.  Foruden sine erfaringer fra scenekunstområdet kan Rasmus bidrage med erfaringer med digital formidling, digitale strategier i forhold til publikum og deltagende processer. Han har også projekt- og producentkompetencer og kan evaluere projekter ud fra hvordan de er strukturerede, finansierede og realistiske. Han er sagkyndig for Nordisk Kulturfond på området scenekunst.

 

Sigrún Hardardóttir

Vi ser flere og flere kunstnere, som arbejder digitalt, så det er på tide, at vi giver den kunstform noget fokus. Det er også nødvendigt, hvis man ønsker større rækkevidde, da det er mere krævende i relation til finansiering og flere deltagere. Det er meget vigtigt, at give tilskud til projekter, som gør brug af moderne teknologi, og digital kunst har afgjort brug for ny teknologi for at eksistere. Noget andet markant inden for digital kunst er, at den ofte favner og inddrager flere kunstdiscipliner, hvilket jeg personligt synes særdeles godt om. Selv inkluderer jeg ofte kunstnere fra forskellige felter, og vi arbejder alle med digital kunst og kombinerer ofte vore anstrengelser - med visuel kunst, musik og dans og andre performere. I min undervisning på Island inddrager vi programmører og ingeniører i kunstproduktionen for at opnå stærkere eller anderledes skulpturelle elementer og interaktivitet. Sammen bygger vi på en ny kunstform.

Sigrún vendte tilbage til Island i 2007 efter 25 år i henholdsvis fransk Canada og i Holland og arbejder med mediekunst indenfor interaktiv lydkunst og video. Hun er uddannet i video-/medieinstallationskunst og interaktive medier i Quebec og Amsterdam og har også arbejdet som producent inden for tv, film og spilindustri. Hendes store interesse er ny teknologi i forbindelse med kunstnerisk skaben. Sigrún underviser i medier og videokunst på The Iceland Academy of the Arts  og er en af grundlæggerne og lederne af LornaLab, et tværvidenskabeligt medielaboratorium som samler kunstnere, programmører, industridesignere m. fl. til workshops om kreativ brug af teknologi. Hun har medorganiseret Raflost Icelandic Festival of Electronic Art.