KR.JPG

Projektet fik støtte fordi:

Projektet har stærke kvaliteter i samarbejdet samt med dets udgangspunktet i reb. Den stærkeste kvalitet er at rebfabrikanterne er så forskellige og at projektet søger at udforske forskellen mellem dem. Dette er noget helt konkret og unikt.

Ansøger skrev selv om projektet:

Knowing the Ropes er et transdisciplinært projekt, der forbinder områderne design, kunst, arkitektur og teori. Projektet samler en dansk og en islandsk rebfabrik i et inter-skandinavisk eksperiment, for at undersøge hvilket håndværk, der kommer af reb og trimning i en tid med konstant modernisering og globalisering. Deltagerne i projektet er islandske og danske designere, kunstnere, en arkitekt og en teoretiker, samt en svensk kurator og journalist. Projektet vil munde ud i en række eksperimenterende værker (herunder objekter, fotografisk undersøgelse og mere), der afspejler rebets ontologi inden for disse rammer. Værkerne vil blive præsenteret som en vandreudstilling og en medfølgende publikation, som vil omfatte selve forskningen og dokumentationen om processen.

Den danske og islandske reb produktionsfacilitet/fabrik:

'Hampiðjan' in Reykjavik, Iceland blev etableret I 1934 for at fremstille fiskenet, reb og langliner til den lokale fisker. Siden da er virksomheden vokset betydeligt, og Hampiðjan Group har i dag kontorer i USA, Rusland, Australien, Baltikum og Danmark o. fl..

I 1913 blev 'Aarhus Possementfabrik' etableret I Aarhus, Danmark for at sørge for produktion possement eller beskæring/trimning: Fint håndvævet, flettet eller spundet reb som blev lavet til dekoration hos det daværende dominante victorianske interiør (også kendt som Klunkehjem). I dag er Aarhus Possementfabrik det sidste sted i Skandinavien, hvor beskæring/trimning bliver lavet og hjemsted for Danmarks sidste certificeret trimproduktion/-fremstilling.  

Samarbejdet er baseret på løbende dialog og udveksling af viden mellem alle deltagere. Først og fremmest vil de kollektive workshops i Aarhus og Reykjavik skabe en ideel mulighed for intensiv dialog og in-person udveksling om den nuværende produktion og håndværk i Norden. Efter workshoppene er afholdt, vil deltagerne i hvert land, fortsætte arbejdet selvstændigt eller i mindre grupper. Sideløbende vil der fortsat føres dialog på tværs af landene.