Projektet fik støtte fordi:

Målet med projektet ”Jeg heter det jag hedder” var at undervise i nabosprog i en performativ undervisningsproces. Konceptet byggede på en workshoprække, med scenekunstnerisk tilgang, som på en lystfyldt, kropslig og engagerende måde havde til formål, at styrke nabosprogsforståelsen hos skoleelever i Norge, Sverige og Danmark på mellemtrinnet. 12 skoleklasser deltog i projektet.

Det er et spændende og inspirerende nordisk projekt, som tager udgangspunkt i kunstneriske metoder (her scenekunst og drama), og vitaliserer nabosprogsforståelsen gennem kunsten. Konceptet er allerede afprøvet i Malmø og København med stor opbakning fra de deltagende skoler. Essensen er, at sprogforståelsen udvikler sig hos elevene igennem brug af et andet skandinavisk sprog i det sceniske arbejde. Der er en bredde i projektet, da 12 skoleklasser deltager. Desuden er projektet godt forankret i de deltagene lande, idet der er en projektmedarbejder med fra hvert land. Projektet falder både inden for prioriteringerne Nabosprog og Børn og Unge.

Ansøger skrev selv om projektet:

Ved at arbejde med scenekunst, som undervisningsform, vil ZeRUM sætte fokus på kunstfeltet og bidrage til at skabe en interesse for dette. Projektet vil inddrage scenekunst som en brugbar og aktiv del af børnenes tilværelse, og lade dem erfare en tilgang til læring, som lader kreative og kropslige sider træde i forgrunden. I kraft af en scenisk optræden og en autentisk forestillingssituation, vil der være fokus på at styrke elevernes æstetiske, kommunikative og sociale kompetencer, f.eks.:

  • Kommunikative evner- erfaring med at tale foran et publikum
  • Stemmebrug, herunder valg af styrke og intonation i forhold til situation og funktion
  • Arbejde med mimik og gestik
  • Bevidsthed om kropssprog og hvad det udtrykker

Faglige mål for forløbet:

ZeRUM ønsker at styrke den sproglige bevidsthed generelt og især elevernes forståelse for de nordiske nabosprog (norsk, svensk og dansk). Der arbejdes i dette projekt med både forståelse og tale. Formålet med dette er at:

  • Skabe større bevidsthed om nabosprogets ligheder og forskelle ved at udtrykke sig på det andet sprog
  • Opleve at det kan være sjovt at udtrykke sig på et andet sprog, som oven i købet ligner ens eget
  • Aktivere et eventuelt passivt ordforråd på, og kendskab til, nabosproget.
  • Hjælpe eleverne med at ’knække lydkoden’ til nabosproget, og måske give dem oplevelsen af, at man forstår mere end man tror, når blot man får lidt hjælp.
  • Vise nogle almindelige ’sprog-fælder’ på tværs af de tre lande.