Maria Huhmarniemi Twistmas in the Nordic House 2017.png

Foto: Maria Huhmarniemi, Twistmas in the Nordic House, 2017

Projektet fik støtte fordi:

Stærke akademiske partnere:

  • Fakultetet for kunst og design ved Lapland Universitet (projektleder)
  • Det Islandske Akademi for Kunst
  • Sàmi Universitet for Anvendt Videnskab
  • Bergens Akademi for Kunst og Design
  • Netværket for Arktisk, Bæredygtig Kunst og Design

har slået kræfterne sammen for at producere en kurateret, omrejsende udstilling inklusive en seminar og workshops - alt i ægte HANDMADE-stil. Udstillingen vises i Nordens Hus i Reykjavik og under Den Arktiske Designuge 2017 i Rovaniemi, på Galleri Napa (Kunstnernes sammenslutning i Lapland) og universitetsgallerier i Rovaniemi. 

Projektets tema ”Lær mig noget” vil lære os alle noget vigtigt!

Ansøgerne skrev om projektet:

Udstillingen vil inkludere en stor variation i metode og materialer brugt i arktisk kunst og design og Sami duodji. De deltagende kunstnere bliver udvalgt af Gunvorm Guttorm, Timo Jokela, Ásthildur Björg Jónsdóttir og Hilde Hauan Johnsen. Kurator Ásthildur Björg Jónsdóttir vil stå både for dialog med kunstnerne om udstillingen og fungerer som udstillingsarkitekt.

Seminarer vil blive arrangeret i forbindelse med udstillingen. Kunstnerne og andre inviterede eksperter vil afholde talks om temaer inde for projektet. I Rovaniemi vil seminaret blive arrangeret som en del af Designugen.

De forskellige workshops bliver drevet som en del af workshopkonceptet ”Lær mig noget”. Hovedfokus er at finde måder at samarbejde og dele den lokale og nordiske viden om det håndlavede og de kunstneriske erfaringer. Processen fokuserer på at skabe viden gennem oplevelser og improvisation, og viden som er videregivet i generationer. Fra fælles viden og åbenhed over for ny viden til måder at skabe ting, ontologier og måder at leve på. Deltagerne ved de forskellige workshops vil være kunstnere, kunststuderende og den generelle offentlighed i Reykjavik og Rovaniemi. Deltagerne vil skabe installationer og skulpturer i grupper.

Der vil blive produceret et katalog, som skal præsentere projektet.

[…]

Når man taler om traditionel kundskab og færdigheder knyttet til duodji, referer vi også til færdigheder og information, som tidligere var en del af ”det traditionelle samfund”, men som nu er blevet videregivet til moderne tid og som i den forbindelse også har optaget nyt indhold og mening. Brugen af ordene tradition og arv kan ofte blive opfattet som statiske: ”indret ændre sig”, og der er ingen innovation. Her finder vi nye materialer og stoffer i nye kontekster og kunstnere som bruger materialet i nye sammenhænge, som ændrer det endelige resultat. Vi mener, at innovation altid er inkluderet i tradition og arv – som en del af en arbejdsproces.

Norden og det arktiske miljø og sociale/kulturelle omgivelser kan fungere som et laboratorie for innovativ undersøgelse af samtidskunst, kunstuddannelse og kunst som en arena for udvikling af kontekst-sensitive og praktisk orienterede metoder. Det er ikke kun tilfældet for Norden, men også for resten af verdenen som observerer de rumlige betingelser uden for byernes kulturelle centrummer.

Katalog

Download udstillingskataloget Interwoven